Koop je de iPad of een andere tablet privé of op naam van de zaak? Doe maar privé want op naam van de zaak betaal je fiscaal gezien veel meer dan de waarde van het toestel. Dat meent Danielle Jacobs, directeur van Beltug, de Belgische vereniging van ICT Managers. ‘Fiscaal gezien is zo'n toestel een vergiftigd geschenk.' zegt hij in De Standaard.
Dat heeft te maken met het belastbare ‘voordeel alle aard' dat aan zo'n tablet verbonden is. Vorig jaar besliste de RSZ dat het belastbare voordeel van tablets gelijk is aan dat van een pc. Dat wil zeggen: 180 euro per jaar. In de veronderstelling dat u zo'n tablet gedurende drie jaar gebruikt, betaalt u in het totaal belasting op een voordeel alle aard van 540 euro. Dat is inderdaad stevig doorgerekend. De prijzen voor tablets beginnen momenteel immers al vanaf 200 euro.
Alles wordt opgeteld.
Bovendien worden de belastbare privévoordelen van alle toestellen en communicatievoordelen die je op naam van de zaak koopt opgeteld door de fiscus. Ook dat klopt niet met de realiteit, vervolgt Jacobs. Privé-mails kan men lezen op je smartphone, portable of tablet, maar je leest ze maar één keer.
En je Facebookstatus en tweets zal je maar aanpassen op één toestel tegelijk. Toch worden al die privévoordelen samengeteld om de belastbare grondslag ervan te bepalen. Dat kan tot een indrukwekkend belastbaar bedrag leiden.
Betaalt de zaak je smartphone, portable, tablet, mobiel internet en breedband internet thuis dan word je voor alles bij elkaar belast op een voordeel alle aard van 52,50 euro per maand of 630 euro per jaar. Beltug is dan ook van mening dat de belastbare voordelen van informaticatoepassingen dringend aan herziening toe zijn.
Wilt je als freelancer de broek niet scheuren aan de mobiele toestellen die je zaak koopt, dan koop je best alleen de allerduurste.