Praktische tips voor minder fouten in je tekst
Folders, websites, boeken, blogs … Of het nu digitaal is of op papier: er wordt veel geschreven. En dan liefst zonder taalfouten. Maar hoe begin je daar nu aan als je niet thuis bent in spellingkwesties en grammaticaregels?

Gelukkig bestaan er voldoende hulpmiddeltjes die je helpen om fouten uit je tekst te halen. En daarvoor moet je echt niet het Groene Boekje uit je hoofd kennen!

1. Gebruik de spellingchecker
De spellingchecker is handig. Gebruik hem dan ook. Je vindt dan misschien een aantal tikfouten: kalnt in plaats van klant of samenwekring in plaats van samenwerking. Natuurlijk moet je de spellingcontrole niet blindelings volgen. Soms laat hij een fout staan en af en toe trekt hij je aandacht als er helemaal niets mis is. Je gezond verstand moet je dus altijd blijven gebruiken.

2. Lees je tekst hardop
Dat is in het begin waarschijnlijk wat vreemd, omdat je je eigen stem op die manier niet gewoon bent. Maar dat betert snel. Doordat je de woorden moet uitspreken, lees je wat er staat. En niet wat je denkt dat er staat. Ontbreekt er een woord in de zin? Is er een copy-paste niet helemaal juist verlopen? Staat er een letter te weinig in een woord? Het komt op deze manier allemaal naar boven.

3. Kijk in het woordenboek
Wanneer je twijfelt aan een woord kun je het best een woordenboek raadplegen. Dat is vooral handig bij samenstellingen. Die schrijven we in het Nederlands namelijk dikwijls in één woord (denk aan de langeafstandsloper), maar dat wordt nogal eens vergeten.

Bij vaste uitdrukkingen is een woordenboek ook geen overbodige luxe. Zo zie je soms in een tekst ‘ten allen tijde’ staan, maar het moet ‘te allen tijde’ zijn. (Hoewel je dan beter ‘altijd’ gebruikt, maar dat is weer een andere kwestie.)

4. Begin achteraan
Als je bij het laatste woord begint en zo naar voren leest (liefst hardop, zie tip 2), dan valt de inhoudelijke logica van de zin weg. De woorden hebben in die volgorde geen betekenis meer. Daardoor lees je opnieuw wat er écht staat en vallen fouten veel gemakkelijker op.

5. Zoek naar dubbele spaties
Dubbele spaties spoor je het beste op wanneer je tekst volledig klaar is. Dat gaat heel gemakkelijk met de zoekfunctie:
- Ga in Word naar het menu Bewerken-Zoeken-Vervangen. 
- Tik bij document doorzoeken twee spaties in en bij vervangen een spatie. 
- Klik op de knop alles vervangen en je bent klaar.

6. Laat je tekst nakijken
Wanneer je een tekst schrijft, ben je er soms zo lang mee bezig dat de letters voor je ogen beginnen te dansen. Schakel dan de hulp in van iemand die een frisse blik werpt op je tekst: je collega, je tante, je buurman. Of een professionele eindredacteur natuurlijk.

Schakel een freelance copywriter of nalezers in.