Meldpunt discriminatie freelancers
Door een aantal rare kronkels in de wetgeving of contacten met overheidsinstanties kan het zijn dat je als freelancer denkt: “eigenlijk is dit toch niet correct”.

1. Zo kan een freelancer met een eenmanszaak die een kantoor huurt deze kosten wel inbrengen en een thuiswerkende freelancer niet.

2. Een thuiswerkende freelancer met een vennootschap kan een beperkte huur ontvangen en dit afhankelijk van het kadastraal inkomen.

3. De zelfstandigen in bijberoep betalen wel RSZ-bijdragen maar krijgen er helemaal niets voor in de plaats. Zelfs geen opbouw van pensioenrechten.

4. Een freelancer met een eenmanszaak mag zijn internetkosten vaak maar voor 60% aftrekken zelfs al werkt hij een 7 dagen op 7. Hetzelfde geldt voor de vaste telefoonlijn.

5. En een freelancer die ziek valt, moet oppassen voor controles van het ziekenfonds. Als men naar zijn gsm belt of een e-mail verstuurt, mag hij die in principe niet beantwoorden. Want hij is ziek en mag daarom niets doen.

6. En hoe zit het met die prikklok en de schijnzelfstandigheid? In principe mag een opdrachtgever op kantoor van een freelancer dat hij zijn aankomsttijd aanlogt terwijl heel wat freelancers wel voor zichzelf een timesheet bijhouden als hun klanten per uur betaalt.

Waar ligt de grens?

FreelanceNetwork.be wil graag een aantal van die rare kronkels of discriminaties beter detecteren om later antwoorden te kunnen bieden. Heb je zelf gelijkaardige voorbeelden op het vlak van HR, fiscaliteit, boekhouding, RSZ, … laat het ons weten.