Mag men zonder geschreven overeenkomst als freelancer beginnen te werken? Dat hangt er van af, zegt Ellen Pensaert van Furbo. Wanneer je volledig van thuis uit werkt, is een schriftelijke overeenkomst tussen partijen niet per definitie nodig. Of dit echter een ideale situatie is, bespreken we verder hierna.
Werk je echter bij je opdrachtgever ter plaatse, dan is er altijd een schriftelijke overeenkomst nodig die aangeeft wat de relatie is tussen jou en de opdrachtgever. Met andere woorden : je bent aan de slag als freelancer en je bepaalt heel goed wat jouw opdracht is.
Afspraken op basis van een simpele e-mail. Een veilige situatie voor jou als freelancer? Je voelt de bui uiteraard al hangen. Wat als er onenigheid ontstaat? Het eerste waar een advocaat of rechter naar vraagt bij discussies over betalingen of uitvoering van het werk, is wat er op papier is overeengekomen. Hoe stevig sta je in je schoenen als je moet vertellen dat er geen documenten voor handen zijn?
Daarom raden wij aan om zelfs met thuiswerk altijd iets op papier te zetten. Wil je niet met officiële ondertekende contracten werken en alles via e-mail afhandelen, zorg er dan voor dat je een e-mail van de opdrachtgever hebt waarin duidelijk staat wat het werk inhoudt en hoeveel jij daarvoor betaald zal worden. Bij discussies heb je dan al een begin van bewijs door geschrift.
Het grote nadeel van deze werkwijze is dat er vaak totaal geen aandacht gaat naar de algemene voorwaarden. Wat zijn jouw voorwaarden waaronder je werkt, wat doe je als de opdrachtgever niet betaalt of te laat betaalt, welke rechtbank is bevoegd, hoe zit het met extra vragen die tijdens het project zullen komen waarop de klant een antwoord wil maar die eigenlijk buiten de oorspronkelijke opdracht liggen?
Zijn de algemene voorwaarden vermeld op de factuur dan niet voldoende?
De factuur komt vaak achteraf. Bij discussies zal de klant de factuur niet aanvaarden en protesteren.
Waarom is een geschreven document voor wie werkt bij de klant wel verplicht?
Bij sociale inspectie door de overheid zal men altijd willen nagaan wie er correct tewerkgesteld is, lees: wie is hier werknemer, wie niet en is er sprake van zwartwerk. De inspecteurs gaan er van uit dat wie werkt zonder geschreven document sowieso in het zwart werkt. Vandaar dat een geschreven document geen overbodige luxe is.