Hoe herken je een freelance opdracht van een detacheringsbureau of rechtstreeks bedrijf op een freelance website als Freelancenetwork.be?
Freelancers vragen me soms hoe ze op voorhand kunnen weten of een freelance opdracht via een tussenbureau of rechtstreeks met een eindklant onderhandeld zal worden?

Hoewel veel freelancer liever rechtstreeks met de eindklant onderhandelen, hoeft een tussenbureau niet altijd negatief te zijn. Zij hebben dikwijls toegang tot bedrijven waar je als eenmanszaak of individuele freelancer vaak niet binnen geraakt.

4 Tips om freelance jobs via tussenbureaus te herkennen.

Ik raad hen dan altijd aan om de tekst aandachtig te lezen.

1. Als de freelance opdracht via een tussenbureau gaat, merk je in de tekst een verwijzing naar: voor onze klant, voor een van onze klanten.

2. Er wordt vaak een aparte locatie vermeld die niet overeenkomst met het bedrijfsadres van de opdrachtgever. Een bedrijf uit Brussel zoekt terwijl je merkt dat bij het contactadres een adres uit Antwerpen staat.


3. De jobs ingegeven door detacheringsbureaus zijn veel formeler opgesteld. 

4. Je vindt bij jobs van tussenbureaus ook een veel uitgebreidere functie-omschrijving en gewenst profiel. De freelance opdracht zou net zo goed op een traditionele jobsite als StepStone of VDAB gezet kunnen worden.

Gevolgen qua sollicitatie als freelancer of het reageren op freelance opdrachten.

Tussenbureaus houden doorgaans net als andere werving- en selectiekantoren van een cv. Wanneer onderhandelingen rechtstreeks met bedrijven lopen zonder tussenkomst van een bureau is een cv doorgaans niet nodig. 

De opdrachtgever zal vragen stellen over wie je bent, wat je doet, hoe je werkt en voorbeelden vragen van het werk dat je tot nu toe gedaan hebt.  Het komt er hier op aan om een interessante prijsofferte te maken die aansluit bij wat men zoekt.