Freelancers die op kantoor bij hun klant werken zijn niet altijd schijnzelfstandigen, zelfs al hebben zij een contract voor onbepaalde duur. Dat was de conclusie van de presentatie over
freelancers en contracten van bedrijfsjurist Ellen Pensaert op de HRM Update van Freelancenetwork.be.
Nu de overheid de strijd tegen schijnzelfstandigheid wil opvoeren, vragen veel bedrijven zich af hoe dat met hun freelance medewerkers verder moet. Met een goed en ondubbelzinnig contract, luidt het advies.
Multinationals en grote bedrijven werken volop met freelancers.
Wat ik jammer vind, zegt Michel Piedfort van Freelancenetwork.be, is dat grote bedrijven en multinationals vandaag volop met freelancers werken en dat de kleinere bedrijven vaak uit onwetendheid schrik hebben om de stap te zetten om een freelancer in te schakelen.
De grote bedrijven bewijzen elke dag dat er perfect met freelancers gewerkt kan worden. Zij stellen freelancers te werk voor lange periodes bij hen op kantoor zonder schrik te moeten hebben voor schijnzelfstandigheid.Zij hebben met hun freelancers goed opgestelde contracten waarin ze de freelance opdracht duidelijk omschrijven en de werkorganisatie stipuleren.
Wat staat er in het contract van de freelancer.
De wetgever heeft vandaag een aantal criteria vastgelegd die als toetssteen gelden bij de beoordeling van contracten. De belangrijkste parameter wordt vaak onvoldoende beschreven of komt zelfs niet voor in vele artikels: namelijk: wat zegt het contract over het project en hoe is dit omschreven.
Uit het project en de feitelijke uitvoering moet duidelijk blijken dat de zelfstandige freelancer het werk zodanig kan uitvoeren dat er geen discussie mogelijk is over het onderliggend gezag of controle door de opdrachtgever. Uiteraard gaat men ook altijd kijken naar een aantal andere parameters zoals de verloning (geen vast loon per maand, werk liever met een dagtarief of uurtarief), hoe de freelancer zich naar de buitenwereld gedraagt (heeft hij een eigen mailadres, website, heeft hij nog andere klanten) en in welke mate hij zelf ondernemer is (investeert hij in zijn eigen zaak, heeft hij ook een eigen kantoor, betaalt hij opleidingen zelf.) en heeft hij eigen materiaal (laptop, softwareprogramma's, gsm).
Belangrijke opdracht voor freelancers.
Er is dan ook een belangrijke taak voor de freelancers weggelegd. Het is voor een stuk ook de taak van de freelancer om bedrijven gerust te stellen en uit te leggen dat men wel op een wettelijke en legale manier met freelancers kan werken, aldus Piedfort. We raden freelancers dan ook altijd aan om het hun opdrachtgevers en klanten zo makkelijk mogelijk te maken en zelf een contract op te stellen in functie van het project.