Als zelfstandige freelancer bouw je door het betalen van sociale bijdragen ook pensioenrechten op. Ik hoef jullie niet aan te tonen dat deze rechten niet voldoende zullen zijn om jouw levensstandaard tijdens jouw rustpensioen aan te houden. De wettelijke pensioenen van een zelfstandige met een volledige loopbaan liggen tussen de 1.000 euro en 1.200 euro per maand.
In tegenstelling tot werknemers stijgt het pensioen niet echt mee als het salaris enorm toeneemt. Vandaar dat heel wat zelfstandige freelancers hun pensioen aanvullen via extra spaar- of pensioenformules. Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt. Afhankelijk van de gekozen formule kun je meer of minder fiscaal aftrekken. Bij het VAPZ (zie lager) krijg je ook nog een korting op je sociale bijdragen als zelfstandigen.
Wie dit jaar nog een fiscaal voordeel wil doen, moet voor 31 december alles in orde gebracht hebben.
Types van pensioenspaarformules met fiscale optimalisaties.
• Bij het traditionele pensioensparen, kun je in 2015 maximaal 940 euro per jaar sparen. Je krijgt hier 30 procent via de personenbelasting plus gemeentelijke opcentiemen van terug. Dit betekent dat je 282 euro terug krijgt.
• Bij het langetermijnsparen in de vorm van een levensverzekering, kun je jaarlijks 2.260 euro (voor 2015) sparen. Ook hier krijg je 30 procent van de premie via de personenbelasting of 678 euro terug.
• Het vrij aanvullend pensioen zelfstandigen (VAPZ) geeft je als zelfstandige freelancer de mogelijkheid om jaarlijks tot 3.027,09 euro te sparen. De fiscale en parafiscale teruggave liggen echter een pak hoger als het klassieke pensioen sparen en lange termijn sparen.
Zo recupereer je tot 65% van de betaalde premie via de personenbelasting en een vermindering van de sociale bijdragen.
Wat betekent dit nu concreet?
Wie een netto belastbaar inkomen van 25.000 euro heeft, kan jaarlijks max. 2.042 euro via een VAPZ sparen. Het belastbaar voordeel in de personenbelasting bedraagt dan 983 euro en je betaalt dan 449 euro minder aan sociale bijdragen. Met andere woorden, je betaalt 2.042 euro aan bijdragen en je bespaart 1.532 euro.
Wie een netto belastbaar inkomen van 36.000 euro heeft, kan jaarlijks max. 2.941 euro via een VAPZ sparen. Het belastbaar voordeel in de personenbelasting bedraagt dan 1.416 euro en je betaalt dan 647 euro minder aan sociale bijdragen. Met andere woorden, je betaalt 2.941 euro aan bijdragen en je bespaart 2.063 euro.
Onze tips:
• Ga eerst na wat jouw fiscale spaarmogelijkheden zijn die prive kunnen betaald worden
• Bekijk dan samen met een specialist ter zake wat de beste combinatie is voor jouw eigen situatie en check samen wat de maxima zijn en de fiscale recuperaties zouden zijn.
• Werk hiervoor met specialisten.
Freelancers betalen tijdelijk minder kosten bij afsluiting VAPZ.
Freelancenetwork.be biedt exclusief voor haar aangeslotenen de mogelijkheid om aan een kost van 0.5% ( = de laagste kosten van de markt) een VAPZ te onderschrijven. Deze opportuniteit hebben wij bekomen via een samenwerking met Life Plan en de maatschappij Vivium en is voor wie intekent voor 20 december 2015.
Life Plan is een unieke organisatie die uitsluitend maatwerk levert voor de zelfstandigen en de KMO in het kader van pensioenopbouw. Samen met hun klant werken ze gepaste pensioenplannen uit. Hiervoor wordt steeds de markt onafhankelijk benaderd , casus per casus. Voor alle leden van Freelancenetwork hebben wij bedongen dat hun kosten ook in dit type van planning tot het minimum zal herleid worden.
Vivium is 1 van de belangrijke spelers in de Belgische verzekeringsmarkt. Zij behoren tot de P&V-groep. Meer info op www.vivium.be
Nog vragen ? Of wat te doen indien je reeds een VAPZ hebt?
Neem voor een studie contact met Jo Rossou op 0473.351.252 of jo.rossou@lifeplan.be.
Tot 31/12/2015 kan je nog een hoop fiscaal besparen aan de beste marktvoorwaarden.