Op het internet vind je tal van standaard- en typecontracten. Is het zinvol om deze zelf te gebruiken en zo over een gratis freelance contract te beschikken dat je aan je klanten kunt voorleggen?
Wees altijd kritisch als je deze downloadt en gaat gebruiken. Stel jezelf de vraag of dit contract ook voor jou de nodige garanties biedt. Een contract dat voor het ene bedrijf waterdicht is, kan voor een freelancer zo lek als een zeef zijn.Hoe kun je dan toch nagaan of een dergelijk standaardcontract voor jou als freelancer toch goed genoeg is?
Wat wil jij in je contract regelen?
In heel wat typecontracten voor bedrijven of freelancers zijn de clausules beperkt tot een regeling van de betaalvoorwaarden: wanneer moet de klant betalen en wat ga je als freelancer doen als de klant zijn factuur niet netjes betaalt. Je krijgt dan de typische boeteclausule en rechtbankformuleringen. Maar in jouw freelance contract kun je ook clausules opnemen die typisch zijn aan het werken als freelancer of clausules vermelden die typisch zijn voor jouw sector.
Welke problemen kunnen zich zoal voordoen?
- Je werkt op het computersysteem van de klant en er komt een technische storing waardoor jij de deadline niet haalt.
- Je wordt langdurig ziek waardoor je de opdracht niet kunt uitvoeren. In het contract staat echter de naam van je vennootschap vermeld en niet jou persoonlijke naam.
- Er komt een nieuwe baas met wie het totaal niet klikt en jij wil het contract opzeggen.
- Er komt een nieuwe baas die je project schrapt terwijl dit nog 3 maanden moet lopen.
- Je levert een website op die binnen de 2 maanden gehackt wordt. De klant eist een schadevergoeding.
- De klant levert het materiaal niet tijdig aan waardoor jij de contractuele deadline niet kunt respecteren.
- De klant vraagt om extra uren te werken tijdens de avond en in het weekend terwijl hiervoor geen schriftelijk contract bestaat. De klant wil voor dit extra werk geen meerprijs betalen.
- De klant belt je om de haverklap op voor aanpassingen maar je bent vergeten in je contract op te nemen dat telefonische vergaderingen betaald dienen te worden en er komen discussies over de factuur omdat jij deze minuten aan de telefoon hebt aangerekend.
- Er komt een discussie over het eigendomsrecht van het werk.
- Je werkt op kantoor van de klant en je struikelt over een verlengkabel waardoor je koffie morst op het peperdure tapijt. Wie gaat dat betalen?
Aandachtspunten van gedownloade standaardcontracten voor freelancers.
Als je dan toch contracten van het internet plukt, kijk dan ook naar de volgende punten:
1. Van welk land komt het contract. De wetgeving in Nederland, Frankrijk en Engeland is anders dan de wetgeving in België
2. Check de sector: ben je zelf freelance secretaresse, heb je dan iets aan een standaardcontract dat verplichtingen regelt tussen 2 bouwbedrijven of garages?
3. Check het type contract: vertrek je van werknemersovereenkomst of arbeidsovereenkomst, wees dan uitermate voorzichtig en laat clausules aanpassen.
Zo is de rechtbank voor zelfstandige freelancers nooit de arbeidsrechtbank en heb je als zelfstandige freelancer het recht om je werk zelf te organiseren en dit in tegenstelling tot een freelance interimaris bijvoorbeeld.
Neem je toch een gedownload standaardcontract, gebruik het dan eerder als basis. Je bent zeker niet de eerste die in Antwerpen woont en die in het contract heeft staan dat de rechtbanken van Brussel bevoegd zijn, omdat je het woord Brussel bent vergeten aan te passen.
Laat dergelijke standaarddocumenten je inspireren wat er in contracten zoal aan bod kan komen maar laat het altijd nalezen door een
advocaat. Er schuilt een heel groot gevaar als je klakkeloos contracten kopieert. Want als jij je handtekening zet, dan ga je akkoord met de uitvoering van het contract.
Kijk ook eens goed wat er niet in zo'n standaardcontract staat. Vraag aan een advocaat waarom sommige dingen niet vermeld zijn. Is dit bewust vergeten of een nalatigheid geweest?
Vraag aan je jurist ook welke gevolgen het ondertekenen van een contract heeft. Als zelfstandige freelancer teken je doorgaans als handelaar. Met alle voordelen en nadelen die hieraan verbonden zijn.
Freelance contracten kunnen zelfs tussen freelancers onderling enorm verschillen.
Een contract van een freelance copywriter zal als het goed opgesteld is wellicht andere clausules bevatten dan een contract van een grafisch ontwerper, een webdesigner, een ITer of een financial manager. Vraag gerust collega-freelancers welke wettelijke problemen zij al meegemaakt hebben en vraag hoe zij dit contractueel opgelost hebben.
Freelancers die van thuis uit werken zullen andere clausules belangrijk vinden dan freelancers die op kantoor van de klant gaan werken.
Is jouw boekhouder de beste persoon om contracten na te lezen?
Heel veel freelancers hebben een standaardcontract van hun boekhouder gekregen. Want dit was gratis. Je boekhouder is wellicht een kei in het beheren van jouw financiële administratie, belastingen en btw. Maar jouw boekhouder is wellicht geen jurist en niet gespecialiseerd in het schrijven van clausules om al jouw rechten veilig te stellen.
De ene advocaat is de andere niet.
Freelancenetwork.be raadt freelancers daarom altijd aan om een eigen contract te laten opstellen door een advocaat. Maar ook tussen de advocaten heb je een hele brede waaier van specialisaties. Vermijd zoveel mogelijk dat je naar standaardovereenkomsten gaat. Kies daarom niet voor een jurist die alleen maar echtscheidingen of bouwovertredingen behandelt.
Vraag op voorhand aan je advocaat welk ervaring hij heeft op het vlak van opstellen van contracten voor zelfstandige freelancers. Elke goede advocaat met ervaring in de materie gaat je minstens 3 vragen kunnen stellen die heel specifiek op jouw werkervaring en freelance werk betrekking hebben die je best regelt en waar je zelf nog niet aan gedacht had.
Vraag gerust via Freelancenetwork.be aan een advocaat om je huidig contract na te lezen en er feedback op te geven. Een opdracht plaatsen is gratis.