Coworking spaces - mensen zien werken doet werken
Hoe zorg je er als freelancer voor dat je gedisciplineerd blijft werken? Door te gaan samenzitten met andere mensen die werken.

Mensen zien werken is een enorm goede inspiratiebron om zelf te blijven werken. Hetzelfde fenomeen zie je bij studenten: tijdens de blok zijn er veel studenten die bewust samen in een bibliotheek gaan zitten omdat ze dan gemotiveerder blijven om te studeren.

Daarmee zijn coworkingspaces zo interessant voor freelancers, zegt Nic Denoo van Freelancenetwork.be. Als je thuis werkt, heb je nog veel afleiding. Je zet de wasmachine tussendoor even aan, je holt snel overdag naar de winkel want er is dan weinig volk of je surft doelloos voorbij je Facebook, kortom: van thuis uit werken vergt heel wat zelfdiscipline om de focus op het werk te behouden.

In een coworkingspace is de sfeer anders. Je gaat er naar toe met de ingesteldheid om iets af te werken. De verleidingen die je thuis hebt, zijn daar veel minder. Tegelijk is er ook wat sociale controle: als je met zijn allen samenzit, ga je vermijden dat je uren op Facebook surft voor prive-redenen.

Coworking is veel meer dan tafels en stoelen
Maar coworking is veel meer dan een plek om meer gefocust te kunnen werken. Wie pauze neemt, kan direct een praatje slaan met een andere collega die ook behoefte heeft aan wat frisse lucht.
Zo krijg je meteen een andere babbel dan wanneer je thuis een praatje maakt met je partner of kinderen. Je kunt je professioneel ei kwijt noem ik dat, gaat Denoo verder, je kunt een vraag stellen, een idee aftoetsen of hulp vragen omdat je omringd bent met andere professionals. Zo hoef je zelf niet telkens opnieuw het warm water uit te vinden als je ergens vastloopt. Tegelijk kun je jouw kennis delen met andere mensen en aantonen dat je een echte expert bent.

Het netwerken, iets wat freelancers vaak minder graag doen, ga je dan vanzelf doen. Dat netwerken komt dan ook niet als pusherig of commercieel over. Het groeit op een heel natuurlijke wijze.

Ook bedrijven sturen hun werknemers naar coworkingplaces
Nu dat bedrijven meer in de cloud werken en door de vele files, kunnen tegenwoordig ook al veel werknemers in een coworkingspace werken. Dit geeft je als freelancer de gelegenheid om met deze bedrijven in contact te komen.
Stel dat je zo'n bedrijf als klant krijgt, dan weet je al zeker dat ze voor werken op afstand open staan.
Het omgekeerde gaat ook gebeuren, meent Bar d'Office, een keten van een dertigtal coworkingspaces in Vlaanderen. Bedrijven die grote ruimtes over hebben, zullen hun kantoren ter beschikking stellen voor coworkers. Zo verdienen ze aan deze lege ruimtes ook nog wat en geven ze starters extra kansen.

Wat krijg je in een coworking place en hoeveel kost het?

In het pakket van de coworkingplaces is meestal opgenomen:

1. Huur van een werkplek (bureau, stoel, matje, verwarming, elektriciteit).
2. Keuzemogelijkheid qua contract: je kunt gaan voor een paar uur per week tot er fulltime gaan werken
3. Het gebruik van wifi, printers of scanners
3. Er is koffie, thee of water a volonte
4. De poets: je hoeft je bureau zelf niet te poetsen of de grond te dweilen. Het poetswerk wordt voor jou gedaan
5. Je krijgt een vergaderzaal ter beschikking waar je gasten kunt ontvangen

De tarieven van coworkingplaces verschillen van plek tot plek. Meestal kun er je gratis 1 keer tot een week uitproberen.

Een halve dag coworken zonder abonnement bij Bar d'Office kost 12,5 euro. Er is al een instapabonnement vanaf 40 euro. Een voltijds abonnement komt gemiddeld rond de 250 euro per maand. Bij een aantal coworking places krijg je ook een eigen kastje.

Foto: coworking bij bar d'office