5 dingen die je best voor jezelf nagaat voor je met freelance werk begint
Begin niet zo maar met freelancen. Dat zegt Nesha Woolery, een freelance designer. Zij begon omdat freelancen voor haar aantrekkelijk leek. Op het einde van het eerste jaar had ze amper 35 pond winst. Het is maar pas toen ze gestructureerder ging werken dat haar designbureau goed begon te draaien.

Zij wil nu vermijden dat al te veel designers die dromen van een freelance bestaan zo maar in het onbekende springen. Ze geeft aan starters daarom volgende 5 tips mee.

1. Test uit of je wel graag freelancet

Je bent wellicht een fantastische designer en je werkt vandaag in een tof team. Vaak groeit dan de gedachte dat je even goed op jezelf kunt starten. Maar is dit ook zo? Test je freelance bestaan even uit. Je merkt al snel of jij het echt leuk vindt om zelf je klanten te zoeken, prijsoffertes te maken, op geld te wachten, te netwerken, je naambekendheid op te bouwen. Je bent een kei in design maar ben je ook een ondernemer? Kortom: als je al het andere werk dat voor en na het design werk komt ook leuk vindt, dan pas kun je echt overwegen om freelancer te worden. Probeer desnoods tijdelijk te werken als freelancer en werknemer tegelijk. 

2. Start niet als je geen geld op je rekening hebt

Wie als freelancer start, houdt er best rekening mee dat het een tijdje duurt vooraleer je eerste geld binnenkomt. Zelfs al heb je een klant vanaf de eerste dag, dan nog kan het zijn dat de eerste betaling pas na de oplevering van het werk gebeurt. Check daarom op voorhand hoeveel geld je maandelijks nodig hebt en bouw een veiligheidsmarge van een paar maanden in. Als je geen financiele buffer hebt, dan krijg je toch stress waardoor je jezelf gaat focussen op geld in plaats van op  je creatief proces. 

3. Bouw een portfolio op
Niemand zal je inhuren als je geen voorbeelden van  je werk kunt laten zien. Maak daarom op voorhand designs zodat mensen zien wat jouw stijl is en wat je kunt. Heb je geen betalende klanten, maak dan gewoon wat voorbeelden. Herwerk reclamecampagnes of de lay-out van iets en vertel je potentiele klanten dat dit gewoon voorbeelden zijn van bedrijven die je hebt uitgekozen, zegt Woolery.

4. Maak een businessplan

Zet op voorhand op papier hoeveel geld je wil verdienen, wat je opbrengsten en kosten moeten zijn om op termijn een goed inkomen uit je freelance activiteit te krijgen. Een business plan hoeft geen centimeters dik document te zijn. Het kan even goed in een overzichte Excel.  Het geeft je doelen weer en toont je waar je naar toe moet. Je businessplan drukt je met de neus op de feiten: zoveel omzet moet je halen om rendabel te zijn. Koppel je cijfers aan een retroplanning. Als je op jaarbasis 40.000 euro omzet moet halen, hoeveel is dit dan per maand of per week? Welke kosten komen maandelijks terug? Welke promotie-acties ga je doen en wanneer? Hoeveel gaan deze acties kosten? Zonder business plan of retroplanning is het moeilijk bij te houden wat je evolutie is. 

Als starter is het moeilijk om dit in te schatten. Doe het toch maar. Zoek desnoods hulp. Niets weerhoud je om elke 3 maanden of maandelijks je businessplan er opnieuw bij te nemen en aan te passen.

5. Maak vrienden met andere designers

Zoek andere freelance designers en wordt vrienden met hen. Ontmoet hen en praat met hen. Zij zullen je inspireren en aanmoedigen.