3 redenen waarom mensen willen freelancen
Wat zijn de belangrijkste redenen waarom mensen willen freelancen? Meer vrijheid, interessantere jobs en jezelf kunnen specialiseren waarin je goed bent en graag doet. Rijk worden is voor de meeste freelancers niet het eerste doel.

1. Meer vrijheid

Meer vrijheid is 1 van de belangrijkste beweegredenen om met freelance werk te starten. Zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoe je werkt, is de droomjob voor velen. Mensen willen vandaag hun werk en prive meer in elkaar laten overvloeien. Dat kan vele vormen aannemen. Van werken in de avonduren als de kinderen in bed liggen, tot werken s nachts omdat men dan creatiever is tot werken in een park, op je terras of in een coworkingspace.

Werken van 9 tot 5 en het naleven van strenge uurroosters zijn voor heel wat mensen niet meer haalbaar in combinatie met hun prive-leven. Ook over hoe men werkt lijken er heel wat frustraties te zijn. De meeste freelancers die willen starten, zijn een kei in hun job en gedragen zich er ook zo naar. Dit wil zeggen dat zij niet altijd meer aanvaarden dat een baas hen komt vertellen welke procedures ze moeten doorlopen om een bepaalde job afgewerkt te krijgen.

2. Interessantere jobs

Wie als werknemer aan de slag is, ervaart vaak dat er aan de job ook wel wat minder leuke taken verbonden zijn. Mensen die van een carriere als freelancer dromen willen een aantal van die minder leuke aspecten van hun job laten vallen. Dit kan het best door je eigen job te creeren.

3. Jezelf specialiseren

De freelancer maakt van zijn hobby zijn beroep. Ik heb een freelancer nog niet vaak horen zeggen dat hij zijn job niet graag doet, zegt Nick Denoo van Freelancenetwork.be. Zij kunnen zich ook als geen ander blijven verwonderen over nieuwe inzichten die zij in hun domein opdoen.

De specialisatie hoeft niet altijd via extra cursussen te komen. Door met bedrijven te praten, groeien de inzichten en goede werkmethodieken gaandeweg. Inzichten waarbij andere werknemers vaak niet eens hebben stil gestaan. Een mooi voorbeeld is dat van de zelfstandige advocaten. Je kunt voor je freelance contract bij de eerste de beste advocaat gaan aankloppen. Als die advocaat gespecialiseerd is in bouwrecht, dan krijg je wellicht een goed algemeen contract voor onderaanneming. Kom je bij een advocaat die gespecialiseerd is in freelance contracten, dan ga je merken dat er veel meer specifieke clausules staan rond freelance werken. Dit komt omdat deze advocaat veel meer getuigenissen van mensen heeft gehoord wat belangrijk is om op te nemen in het contract.

Schatrijk worden

Wat freelancers meestal niet hoog ranken is schatrijk worden, gaat Denoo verder. Geld verdienen is belangrijk maar voor de meeste freelancers hoeft het geen 250.000 euro per jaar te zijn. Het mag altijd maar doorgaans is dit niet haalbaar. Uit de studies van Unizo blijkt dat het inkomens van freelancers zich tussen de 30.000 euro en 150.000 euro op jaarbasis situeert.

Een van de belangrijkste redenen is dat freelancers bij de berekening van hun werk vertrekken vanuit een gewenst uurtarief. En aangezien een werkdag maar 8 uur duurt, zijn de mogelijkheden hier beperkt. Aangeraden wordt om diensten aan te bieden die niet uurgebonden zijn. Een duidelijk voorbeeld zijn vertalers die een tarief per woord hanteren of webdesigners die een prijs bepalen per pagina.  Een andere mogelijkheid is om abonnementen te verkopen.